Papua Yeni Gine’de palio salgını: Aşılama seferberliği başlatıldı
Papua Yeni Gine’de (PYG) 2025’te yeni bir çocuk felci (polio) salgını ilan edildi. Başkent Port Moresby ve Lae şehirlerinde yapılan çevresel testlerde poliovirüs saptandı. Ayrıca, Lae’de iki sağlıklı çocukta virüsün varlığı doğrulandı. Bu gelişmeler, ülkede 2018 yılından bu yana ilk kez polio vakalarının görülmesine yol açtı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF ve Avustralya hükümeti, Papua Yeni Gine’deki (PYG) sağlık yetkilileriyle birlikte acil bir aşılama kampanyası başlattı. Ülkede çocukların sadece yüzde 47’si polio aşısı olmuş durumda; bazı bölgelerde bu oran yüzde 8’e kadar düşüyor. Bu düşük aşılama oranları, virüsün yayılmasını hızlandırıyor.
DSÖ temsilcisi Dr. Sevil Huseynova, “Polio sınır tanımaz. Bu salgını durdurmak için maksimum çaba göstermeliyiz” dedi. UNICEF temsilcisi Dr. Veera Mendonca ise, “Bu kriz, rutin aşılama oranlarını artırmak için bir fırsattır” ifadelerini kullandı.
Yetkililer, aşılama kampanyalarının kiliseler ve topluluk liderleri aracılığıyla yürütülmesini planlıyor. Ayrıca, sağlık hizmetlerine erişimin sınırlı olduğu kırsal bölgelerde mobil klinikler kurulması amaçlanıyor.
Söz konusu salgının, Endonezya’da dolaşan bir virüs suşuyla genetik olarak bağlantılı olduğu belirtiliyor. PYG, 2000’de polio-free (polio’dan arındırılmış) ilan edilmişti. Fakat 2018 yılında 26 vaka ile bir salgın yaşanmış ve o yıl içinde kontrol altına alınmıştı.
Bakanlık’tan yüzde 100 aşılama hedefi
PYG Sağlık Bakanı Elias Kapavore, 2025 yılının sonuna kadar yüzde 100 aşılama hedeflediklerini açıkladı. Yetkililer, bu hedefe ulaşmak için toplumun tüm kesimlerinin iş birliği yapması gerektiğine dikkat çekiyor.
Polio’nun, 5 yaş altı çocukları etkileyen, felce ve ölüme neden olabilen bir hastalık olduğu biliniyor. Aşı ile önlenebilir olması, salgının kontrol altına alınmasında aşılama kampanyalarının önemini ortaya koyuyor.
Söz konusu gelişmeler, dünyada polio’nun tamamen ortadan kaldırılması amacına ulaşmanın ne kadar hassas bir dengeye bağlı olduğunu gösteriyor.
Kaynaklar:
Euronews
The Australian
BBC
Unicef.org
AGORA AJANSI - CHANNEL24