Uluslararası yardım kesintileri kadınları ve kız çocuklarını etkiliyor

Dünyada insani yardım fonlarındaki ciddi kesintiler, en savunmasız olan grupları, kadınlar ve kız çocuklarını, hedef alıyor. Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım kuruluşlarının uyarılarına göre, fon kaynaklarındaki daralma, milyonlarca insanın temel hizmetlere erişimini tehlikeye atarken, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadelede önemli rol oynayan projeler durma noktasına geldi.

4 Haziran, 2025 - 20:50
Uluslararası yardım kesintileri kadınları ve kız çocuklarını etkiliyor

2024 yılından bu yana süren ekonomik kriz, iklim felaketleri ve savaşlardan dolayı küresel yardım ihtiyacı rekor seviyeye çıktı. Buna karşın, hükümetlerin ve bağışçı kuruluşların katkıları azaldı. OCHA’nın (BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi) verilerine göre, bu yıl ihtiyaç duyulan insani yardımın sadece yüzde 16’sı finanse edilebildi.

Bu tablo, kadınlara yönelik hizmet sunan pek çok sivil toplum kuruluşunu kapanma noktasına getirdi. Güney Sudan’dan Afganistan’a, Yemen’den Haiti’ye kadar çok sayıda ülkede cinsel şiddetle mücadele, doğum öncesi bakım, hijyen ve güvenli alan hizmetleri duraksıyor. Save the Children, CARE ve UNFPA gibi kurumlar, bu durumun kadınları ve kız çocuklarını daha çok sömürü, istismar ve ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığına işaret ediyor.

Haiti’de, sadece 2023’te cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı yüzde 50 artarken, sağlık ve destek hizmetlerine ulaşım neredeyse imkânsız hale geldi. Afganistan’da Taliban rejimi altında kadınlara yönelik hak ihlalleri devam ederken, kadın merkezli yardım projelerinin askıya alınması hayati riskler doğuruyor.

STK’lar, uluslararası topluma çağrıda bulunarak kadın ve kız çocuklarının korunmasına öncelik verilmesini, fon kaynaklarının yeniden yapılandırılmasını ve cinsiyet temelli programların sürdürülebilirliğinin güvence altına alınmasını istiyor.

Kaynaklar:

Euronews - Save the Children - UNFPA