İngiltere, göç politikalarını sıkılaştırıyor: Hedef ‘göçü azaltmak’

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 12 Mayıs 2025’te yaptığı açıklamada, ülkenin göç politikalarında büyük değişiklikler yapmayı planladığını açıkladı. Bu değişiklikler, göçü azaltmayı ve göçmenlik sistemini daha sıkı hale getirmeyi hedefliyor.

Mayıs 12, 2025 - 20:15
Mayıs 12, 2025 - 20:15
İngiltere, göç politikalarını sıkılaştırıyor: Hedef ‘göçü azaltmak’

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 12 Mayıs 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, İngiltere’nin göç politikalarında kapsamlı değişiklikler yapmayı planladığını duyurdu. Söz konusu değişiklikler ile net göçü azaltmayı ve ülkenin göçmenlik sistemini daha sıkı hale getirmeyi hedefliyor.

Temel Değişiklikler

Vatandaşlık İçin Bekleme Süresi: İngiltere’de vatandaşlık başvurusu yapabilmek için gereken sürekli ikamet süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak. Ancak, toplum veya ekonomi için önemli katkılarda bulunan bireyler için bu süreç hızlandırılabilir.

Yabancı Bakım Çalışanları: Yabancı bakım çalışanlarının işe alımı 2028 yılına kadar aşamalı olarak sona erdirilecek. Bu, halihazırda personel sıkıntısı yaşayan bakım sektöründe ilave baskılara neden olabilir.

İşveren Ücretleri: Yurtdışından işçi çalıştıran işverenler için Göçmenlik Becerileri Ücreti yüzde 32 oranında artırılacak.

Uluslararası Öğrenciler: Uluslararası öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma süresi 2 yıldan 18 aya indirilecek. Ayrıca, üniversitelerin yurtdışından elde ettiği gelirler üzerinde ek vergiler düşünülüyor.

Dil Yeterliliği: Vize başvurusunda bulunanlar ve onların yetişkin bağımlıları için İngilizce dil yeterliliği gereklilikleri sıkılaştırılacak.

Sığınma ve Vatandaşlık Kuralları: Sığınma ve vatandaşlık kuralları daha katı hale getirilecek. Bu, daha uzun yerleşim bekleme süreleri, yeni bir dijital kimlik sistemi, daha sıkı dil gereklilikleri ve artırılmış sınır dışı etme yetkilerini içerecek.

Bu reformların, çalışma ve öğrenci vizeleri üzerindeki kısıtlamalar yoluyla, yıllık net göçü yaklaşık 98 bin kişi azaltması bekleniyor.

“Personel sıkıntısı yaşanabilir”

Başbakan Starmer, bu planın İngiltere’nin göçmenlik sistemini daha kontrollü ve seçici hale getireceğini belirtirken; bahsedilen değişiklikler insan hakları savunucuları ve bazı siyasi çevreler tarafından eleştiriliyor. Özellikle, bakım sektöründe yaşanabilecek personel sıkıntıları ve uluslararası öğrencilerin ülkeye katkıları göz önüne alınarak, bu politikaların olası olumsuz etkileri konusunda endişeler barındırıyor.

Kaynaklar:

Financial Times

BBC

Euronews

Reuters

AGORA AJANSI  -  CHANNEL24