AB, Ukraynalı sığınmacılar için ‘geçici koruma’ süresini 2027’ye kadar uzatacak
Avrupa Komisyonu, Rusya’nın 2022 yılında Ukrayna’ya yönelik başlattığı geniş çaplı işgalden sonra Avrupa Birliği’ne (AB) sığınan Ukraynalı mülteciler için uygulanan geçici koruma süresinin 2027’ye kadar uzatılmasını önerdi.

Söz konusu öneri, mevcut koruma süresinin 4 Mart 2026 tarihinde sona erecek olmasından dolayı gündeme geldi. Önerinin yürürlüğe girebilmesi için AB Konseyi’nin onayı gerekiyor.
Geçici Koruma Direktifi, savaşın başlangıcından bu güne 4,2 milyon Ukraynalıya AB ülkelerinde oturma izni, çalışma hakkı, sosyal yardım, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi temel haklar sağladı. Bu mekanizma, bireysel iltica başvurularını beklemeden hızlı koruma sunarak ulusal iltica sistemlerindeki yükü azaltıyor.
AB Komisyonu’nun önerisi, Ukrayna’daki güvenlik durumunun hâlâ istikrarsız olması ve mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönüşlerinin mümkün olmamasından dolayı yapıldı. Komisyon, bu uzatmanın mülteciler için hukuki belirsizliği azaltacağını ve üye devletlerin iltica sistemleri üzerindeki baskıyı hafifleteceğini açıkladı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Chernyshov, savaş sonrası ülkenin yeniden inşası için güçlü bir iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, mültecilerin geri dönüşünün önemini vurguladı. Fakat, çok sayıda mülteci şu an için geri dönmeyi güvenli bulmuyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), geçici koruma süresinin uzatılmasını memnuniyetle karşıladı ve mültecilerin sosyal ve ekonomik entegrasyonunun hem ev sahibi ülkeler hem de Ukrayna’nın geleceği için önemli olduğunu ifade etti.
AB üye devletlerinin, geçici koruma süresinin uzatılmasına yönelik öneriyi değerlendirmesi ve onaylaması bekleniyor. Bu süreç, Ukraynalı mültecilerin AB’deki durumunun geleceği açısından kritik önem arz ediyor.
Kaynaklar:
Reuters - Euronews - Unhcr.org - The Guardian